Hands off Venezuela

Vandaag, 7 Maart 2019, stond in het teken van Venezuela en de dreigende (militaire) interventies. #HandsOffVenezuela

Altruïsme

De afgelopen tijd heeft de imperialistische wereld onder leiding van de VS de druk op Venezuela sterk opgevoerd. Meestal probeert men dit onder de schijn van 'humanitaire hulp' en 'democratie brengen', maar het is nauwelijks te ontkennen dat het om het veilig stellen van imperialistische belangen gaat, waarbij olie (weer) de hoofdrol lijkt te spelen.

Of geloven onze machthebbers daadwerkelijk zo sterk in een goedheid van Trump en diens regering dat het excuus van 'hulp bieden aan het Venezolaanse volk' wordt geaccepteerd?

Dan vergeten zij blijkbaar dat de zware VS sancties grotendeels verantwoordelijk zijn voor de huidige situatie in Venezuela en dat het de huidige regering steeds moeilijker wordt gemaakt om deze te verhelpen. Zo weigerde Engeland bijvoorbeeld op verzoek van de VS om Venezolaans goud in waarde van $1.2 miljard terug te geven aan de huidige regering van Venezuela, die van plan was hiermee voornamelijk voedsel te importeren.

Venezuela (296 miljard vaten) zou beschikken over de grootste olievoorraad zo stelt de OPEC in haar Annual Statistical Bulletin 2010-2011

Verkiezingen

Of is de twijfel in de democratie van Venezuela dan echt zo groot? Verschillende internationale waarnemers hebben aangegeven dat de herverkiezing van Maduro rechtmatig en democratisch verliep en toch is er voor gekozen om iemand vanuit de oppositie (geheel ondemocratisch) te steunen in zijn zelfbenoeming tot interim-president van Venezuela.

Dit gaat zelfs zo ver dat wordt overwogen om aan deze ongekozen persoon Venezuelaans goud, dat in het buitenland wordt bewaard, te geven. Men lijkt echter geen problemen te hebben met ondemocratische regimes zoals bijvoorbeeld die van Saoedi-Arabië.

Imperialism is a system of exploitation that occurs not only in the brutal form of those who come with guns to conquer territory. Imperialism often occurs in more subtle forms, a loan, food aid, blackmail . We are fighting this system that allows a handful of men on Earth to rule all of humanity.

Thomas Sankara

Imperialisme

Het lijkt er meer op dat gewoon elke vorm van (VS) imperialisme wordt gesteund. Om de kapitalistische belangen te beschermen worden nu (VS) interventies weer breed gesteund. Dit ondanks de ervaringen uit het verleden dat dit ten koste van de lokale bevolking, en dan vooral de armere hiervan, gaat.

Ook Nederland is onderdeel van het imperialistische blok en speelt zelfs een relatief grote rol in de strijd om Venezuela met Curaçao als mogelijk belangrijke hub voor (vooralsnog alleen) 'humanitaire hulp' om de druk op de regering op te voeren. Wij zijn niet van plan de VS in deze oorlog te volgen, maar weren ons tegen deze imperialistische intenties!

De propaganda-oorlog is al begonnen en het lijkt soms moeilijk om bij de precieze waarheid te komen. Wel laat het Venezolaanse volk keer op keer zien dat zij tegen interventie van buitenaf zijn en worden de oppositie en hun protesten niet zonder reden zo sterk gesteund door kapitalisten uit het buitenland. Maar één punt is vrijwel zeker, dat de VS belangen heeft in Venezuela vanwege humanitaire redenen is uitgesloten.

“We have to constantly critique imperialist white supremacist patriarchal culture because it is normalized by mass media & rendered unproblematic”

Bell Hooks

Nee tegen de US war machine, nee tegen imperialisme! #HandsOffVenezuela

#HandsOffVenezuela
aan het laden